Rzeczywiste zmienne losowe - dowód

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
nowaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2 mar 2009, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Rzeczywiste zmienne losowe - dowód

Post autor: nowaczek »

Hej!

Mam do rozwiązania poniższe zadanie:

Niech \(\displaystyle{ X_{1}, X_{2}, ... , X_{n}}\) będą rzeczywistymi zmiennymi losowymi, \(\displaystyle{ Y_{1}=X_{1}, Y_{2}=X_{1} + X_{2}, ... ,Y_{n} = X_{1} + X_{2} + ... + X_{n}}\).
Wykazać, że \(\displaystyle{ \sigma(X_{1}, X_{2}, ... , X_{n}) = \sigma(Y_{1}, Y_{2}, ... , Y_{n})}\)

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i pomoc


Pozdrawiam
ODPOWIEDZ