Prawdopodobieństwo - losowanie dwóch liczb.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
maciejka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 9 razy

Prawdopodobieństwo - losowanie dwóch liczb.

Post autor: maciejka »

Ze zbioru liczb postaci 10a+b, gdzie a in {1,2,3,4} i b in {5,6,7,8,9} losujemy dwie liczby . Oblicz prawdopodobieńswto zdarzenia:
A - suma wylosowanych lczb jest mniejsza od 35;
B - iloczyn wylosowanych liczb jest liczbą nieparzystą.
Obliczone prawdopodobieństwo zapisz w postaci ułamków nieskracalnych.
Z moich obliczen wynika:
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{12}{190}}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{6}{95}}\)
\(\displaystyle{ P(B) = \frac{66}{190}}\)
\(\displaystyle{ P(B) = \frac{33}{95}}\)
Nie mam coś przekonania co do prawidłowości mojego rozwiązania, za wszelką pomoc dziękuję.
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

Prawdopodobieństwo - losowanie dwóch liczb.

Post autor: silvaran »

zbiór A jest 4elementowy, zbiór B 5elementowy
czyli mamy 20 różnych liczb i losujemy z tego zbioru dwie, założyłaś, że bez zwracania
\(\displaystyle{ |\Omega|=\frac{20\cdot 19}{2}}\)
no i to się zgadza
a jak liczyłaś ile jest par spełniających warunek zadania? na piechotę?:P
ODPOWIEDZ