Bardzo proszę o sprawdzenie poprawności rozwiązanych zadań i o pomoc w rozwiązaniu ostatnich 4
Zad.1
Mamy 5 chłopców i 4 dziewczynki losujemy 3 osoby .Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania
a)jednej dziewczynki
b) samych dziewczynek.
a) \(\displaystyle{ { \Omega }}\)= \(\displaystyle{ {9\choose 3}}\)
A= \(\displaystyle{ {4\choose 1}}\)*\(\displaystyle{ {5\choose 2}}\)
b)\(\displaystyle{ { \Omega }}\)= \(\displaystyle{ {9\choose 3}}\)
A= \(\displaystyle{ {4\choose 3}}\)
Zad2.losujemy ze dwa razy ze zwracaniem po 1 cyfrze . Ze zbioru (0-9) . wylosowane cyfry ustawiamy w ciąg. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania różnych cyfr
\(\displaystyle{ { \Omega }}\)= 100
A= 90
Zad3.6 książek ustawiamy na półce w sposób losowy . Oblicz prawdopodobieństwo, że "Pan Tadeusz" leży jako 3 .
\(\displaystyle{ { \Omega }}\) = 6!
A= 5!
Zad4. pięciu panów jedzie autobusem wysiadają w sposób losowy na 7 przystankach .Jakie jest prawdopodobieństwo że każdy wysiądzie na tym samym przystanku
\(\displaystyle{ {\Omega }}\)= \(\displaystyle{ 5^{7}}\)
A= 7
Zad5
z tali zaiwerającej same figury losujemy 3 karty. Oblicz p wylosowania dokładnie 2 waletów.
\(\displaystyle{ { \Omega}}\) = \(\displaystyle{ {16\choose 3}}\)
A=\(\displaystyle{ {4\choose 2}}\)
TYCH ZADAŃ NIE UMIEM ZROBIĆ
ZAd6. Ze zbioru cyfr (1-9) tworzymy liczby 5 cyfrowe , przy czym cyfry mogą się powtarzać , Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania liczby w której cyfra 5 wystapi tylko raz lub tylko 2 razy a pozostałe cyfry będą rózne między sobą
ZAd7. 20 osobowa klasa w której jest 6 dziewcząt otrzymała 5 biletów do kina, które rozdzielono w wyniku losowania . Oblicz prawdopodobieństwo , że bilety otrzymały 3 dziewczyny
ZAd8. Pięciu pasażerów wsiada do pustego tramwaju złozonego z trzech wagonów przy czym każdy wybiera losowo wagon.Oblicz prawdopodobieństwo , że przynajmniej jedej wagon zostanie pusty.
ZAd9. Oblicz prawdopodobiwństwo ze spośród siedmiu przypadkowo spotkanych osób co najmniej dwie urodziły się w tym samym dniu tygodnia.
Prawdopodobieństwo prośba o sprawdzenie i zrobienie +
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 8 mar 2009, o 09:27
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 41 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Prawdopodobieństwo prośba o sprawdzenie i zrobienie +
Zadanie 4
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=7^5}\)
Zadanie 5
\(\displaystyle{ \overline{\overline {A}}={4 \choose 2}\cdot {12\choose 1}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=7^5}\)
Zadanie 5
\(\displaystyle{ \overline{\overline {A}}={4 \choose 2}\cdot {12\choose 1}}\)