I znów urny z kulami...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
piotrek9299
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 14 paź 2008, o 09:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 78 razy

I znów urny z kulami...

Post autor: piotrek9299 »

Mamy dwie urny, w pierwszej są dwie kule białe i osiem czarnych, a w drugiej jest osiem białych i trzy czarne. Z losowo wybranej urny wybieramy jedną kulę. Jakie jest Prawdopodobieństwo, że losowano z pierwszej urny jeżeli wylosowano kulę białą?

z góry dziękuję.
Michalalak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 mar 2009, o 18:45
Płeć: Mężczyzna

I znów urny z kulami...

Post autor: Michalalak »

N=10
n(A)=2
P=2/10=1/5
Odp:Prawdopodobieństwo wynosi 1/5.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

I znów urny z kulami...

Post autor: smigol »

Michalalak pisze:N=10
n(A)=2
P=2/10=1/5
Odp:Prawdopodobieństwo wynosi 1/5.
a to nie jest przypadkiem prawdopodobieństwo wylosowania kuli z pierwszej urny?? ;D
piotrek9299" pisze:Jakie jest Prawdopodobieństwo, że losowano z pierwszej urny jeżeli wylosowano kulę białą
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3299
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 243 razy

I znów urny z kulami...

Post autor: Frey »

to rozwiązanie powyżej jest złe. Może jakoś rozpisać jako wydarzenie wieloetapowe, najpierw wybieramy urnę, potem kulkę
ODPOWIEDZ