Zbiory

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
konwalia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 27 mar 2009, o 10:39
Płeć: Kobieta

Zbiory

Post autor: konwalia »

\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{3} \\
P(B)=\frac{1}{2} \\
P(A \cap B)= 3 P(A \cup B)}\)

Oblicz \(\displaystyle{ P(A \setminus B)}\).
Ostatnio zmieniony 27 mar 2009, o 12:46 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem zadanie. Jeśli jest źle - popraw sama i koniecznie stosuj LaTeX-a.
ma1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 25 mar 2009, o 17:04
Płeć: Kobieta
Pomógł: 4 razy

Zbiory

Post autor: ma1234 »

\(\displaystyle{ P(A \backslash B)= P(A \cup B)-P(B) lub P(A \backslash B)=P(A)-P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-3P(A \cup B)}\)
\(\displaystyle{ 4P(A \cup B)=P(A)+P(B)}\)
\(\displaystyle{ 4P(A \cup B)= \frac{5}{6}}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B)= \frac{5}{24}}\)
Teraz wystarczy podstawic do wzorów w pierwszej linijce.
Tylko nie wiem, czy aby na pewno dane są dobre, może pomyliłaś sume i i loczyn.
konwalia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 27 mar 2009, o 10:39
Płeć: Kobieta

Zbiory

Post autor: konwalia »

faktycznie iloczyn i sume powinien byc na odwrót...ale i tak bardzo dziękuję;)
ODPOWIEDZ