czy ktos by mi pomógł wyliczyc :
-mamy 10 osob startujacych z rownymi szansami w pewnym wydarzeniu sportowym
1. jaka jest procentowa szansa wytypowania pierwszej trójki
2. jaka jest szansa wytypowania pierwszej trójki ale w kolejnosci
jakby komus nie zrobilo problemu by mi pomoc to z gory dziekuje
pozdrawiam
Typowanie zawodników na zawodach
Typowanie zawodników na zawodach
Ostatnio zmieniony 27 mar 2009, o 10:55 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj słów typu "Pomocy", "Pilne" w temacie!
Powód: Nie stosuj słów typu "Pomocy", "Pilne" w temacie!
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Typowanie zawodników na zawodach
\(\displaystyle{ 1. \frac{ {3 \choose 3} {7 \choose 0} }{ {10 \choose 3}}\\
2. \frac{ {3 \choose 3} {7 \choose 0} }{3! {10 \choose 3}}}\)
2. \frac{ {3 \choose 3} {7 \choose 0} }{3! {10 \choose 3}}}\)