Bardzo proszę o pomoc w zadaniu
Rzucamy dwiema kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo że:
b) na przynajmniej jednej z kostek wypadła liczba większa od 4
Wiem, że to zadanie było już na forum ale jest źle rozwiązane ponieważ odpowiedz to 5/9 . Jeżeli ktoś je zrobi to proszę o wytłumaczenie jak .
Omega =36
Ale ile wynosi A ?? i jak to zrobić ?
Prawdopodobieństwo proźba
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 8 mar 2009, o 09:27
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 41 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 24 mar 2009, o 13:06
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 35 razy
Prawdopodobieństwo proźba
Wynik rzutu to ciąg dwuelementowy, pierwszy wyraz to powiedzmy oczka z pierwszej kości, drugi wyraz to oczka z drugiej kości. Takich ciagów może być 6*6=36 - omega.
Liczba takich ciągów, że na pierwszym miejscu jest liczba większa od 4, a na drugim nie to 2*4=8,
Liczba ciagów takich że na drugim większa, a na pierwszym nie to 4*2=8.
Liczba takicch ciągów w których obie liczby są większe od 4 to 2*2=4.
W sumie rzutów spełniających warunek z treści, jest zatem równa 8+8+4=20.
Prawdopodobieństwo = 20/36=5/9.
Liczba takich ciągów, że na pierwszym miejscu jest liczba większa od 4, a na drugim nie to 2*4=8,
Liczba ciagów takich że na drugim większa, a na pierwszym nie to 4*2=8.
Liczba takicch ciągów w których obie liczby są większe od 4 to 2*2=4.
W sumie rzutów spełniających warunek z treści, jest zatem równa 8+8+4=20.
Prawdopodobieństwo = 20/36=5/9.