dwa zadanka

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mariusz689
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 249
Rejestracja: 15 lut 2008, o 22:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LBN
Podziękował: 48 razy

dwa zadanka

Post autor: mariusz689 »

1.
Co jest bardziej prawdopodobne:
a) w rzucie dwiema kostkami wyrzucenie sumy oczek równej co najmniej 11,
czy
b) w rzucie czterema monetami wyrzucenie co najmniej 3 orłów.

2.
W poczekalni jest 7 kul: 3 białe, 4 czerwone. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że losując kolejno 3 kule bez zwracania wylosujemy co najmniej 1 kulę białą.
Ksl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 8 sty 2009, o 20:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 13 razy

dwa zadanka

Post autor: Ksl »

a)
Rzuty kostką:
\(\displaystyle{ Moc \Omega = 36}\)

A: {5,6}{6,6}{6,5}

\(\displaystyle{ Moc A= 3}\)

\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{12}}\)

Rzuty monetą:
\(\displaystyle{ Moc \Omega=16}\)
B:{o,o,o,o}{o,o,o,r}{o,r,o,o}{o,o,r,o}{r,o,o,o}
\(\displaystyle{ Moc B=5}\)
P(B)=5/16

P(B)>P(A)
ODPOWIEDZ