Trzy zadanka z prawdopodobieństwa:

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mariusz689
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 249
Rejestracja: 15 lut 2008, o 22:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LBN
Podziękował: 48 razy

Trzy zadanka z prawdopodobieństwa:

Post autor: mariusz689 »

1.
W poczekalni przychodni lekarskiej znajdują się 2 kobiety i 2 mężczyzn. Poszczególne osoby są proszone do gabinetu w sposób losowy. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że jaki pierwsze będą zbadane kobiety?

2. Ze zbioru {1, 2, 3, 4, 5} losujemy bez zwracania trzy cyfry i zgodnie z kolejnością losowania tworzymy z nich liczbę trzycyfrową. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że będzie to liczba mniejsza od 230?

3. Windą 10-piętrową domu jedzie \(\displaystyle{ n}\) osób. Jaka musi być liczba \(\displaystyle{ n}\), by prawdopodobieństwo tego, że wszystkie osoby wysiądą na ostatnich trzech piętrach było mniejsze niż 0,03 ?

Bardzo bym prosił o rozwiązanie tych zadań na dzisiaj;)
LastSeeds
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 346
Rejestracja: 17 cze 2008, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 17 razy

Trzy zadanka z prawdopodobieństwa:

Post autor: LastSeeds »

1. chyba \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)
bo
\(\displaystyle{ #omega= {4 \choose 2},#A= {2 \choose 2}}\)
2)
narysowalem sobie 3 krateczki i po prostu sprawdzalem ile liczb moze spelniac kazda kratka
A-liczby wieksze od 230(bo sie pomylilem :P)
A'-liczby mniejsze od 230
\(\displaystyle{ #omega=5 \cdot 4 \cdot 3=60,#A=3 \cdot 4 \cdot 3+1 \cdot 2 \cdot 3=42,P(A)= \frac{42}{60}}\)
\(\displaystyle{ P(A')=1-P(A)= \frac{18}{60}}\)
3)
ODPOWIEDZ