Ze zbioru A=(1,2,3,4,5,6,7) wybierasz cztery cyfry.Nie mogą się powtarzać.Ile ułożysz czterocyfrowych liczb.
a. parzystych
b. nieparzystych
c. podzielnych przez 4
d. podzielnych przez 5
prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 26 mar 2009, o 11:00
- Płeć: Mężczyzna
-
- Użytkownik
- Posty: 346
- Rejestracja: 17 cze 2008, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 17 razy
prawdopodobieństwo
\(\displaystyle{ \Omega=7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4=840}\)
a)\(\displaystyle{ A= 4\cdot 6 \cdot 5 \cdot 4=480}\)
b)\(\displaystyle{ 1- \frac{480}{840}}\)
a)\(\displaystyle{ A= 4\cdot 6 \cdot 5 \cdot 4=480}\)
b)\(\displaystyle{ 1- \frac{480}{840}}\)
Ostatnio zmieniony 28 mar 2009, o 09:23 przez Maniek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 26 mar 2009, o 11:00
- Płeć: Mężczyzna