Losowanie liczb
Losowanie liczb
Losujemy jedna liczbe sposrod liczb: 1,2,3,4,.....,1000. Oblicz prawdopodobienstwo wylosowania liczby podzielnej przez 4 lub przez 9.
-
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
Losowanie liczb
\(\displaystyle{ p=\frac{250+111-27}{1000}=0,334}\)
250 podzielnych przez 4, 111 podzielnych przez 9, 27 podzielnych przez 4 i przez 9.
250 podzielnych przez 4, 111 podzielnych przez 9, 27 podzielnych przez 4 i przez 9.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 25 mar 2009, o 17:52
- Płeć: Kobieta
Losowanie liczb
ja to mam inaczej
jest 1000liczb
liczby podzielne przez 4 P(x)=\(\displaystyle{ \frac{200}{1000}}\)
liczby podzielne przez 9 P(z)= \(\displaystyle{ \frac{100}{1000}}\)
liczby podzielne przez 4 i 9 P(q)= \(\displaystyle{ \frac{27}{1000}}\) (4*9=36 1000:36\(\displaystyle{ \approx 27}\))
P(A)= \(\displaystyle{ \frac{200+100-27}{1000}}\) =\(\displaystyle{ \frac{273}{1000}}\) =0.273
ale nie wiem czy mam dobrze.... tak na mój łeb
jest 1000liczb
liczby podzielne przez 4 P(x)=\(\displaystyle{ \frac{200}{1000}}\)
liczby podzielne przez 9 P(z)= \(\displaystyle{ \frac{100}{1000}}\)
liczby podzielne przez 4 i 9 P(q)= \(\displaystyle{ \frac{27}{1000}}\) (4*9=36 1000:36\(\displaystyle{ \approx 27}\))
P(A)= \(\displaystyle{ \frac{200+100-27}{1000}}\) =\(\displaystyle{ \frac{273}{1000}}\) =0.273
ale nie wiem czy mam dobrze.... tak na mój łeb