Urna 7 bialych 5 czarnych kul sprawdzenie zadania

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
olenkaaaaa999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 25 lis 2008, o 22:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zabrze
Podziękował: 2 razy

Urna 7 bialych 5 czarnych kul sprawdzenie zadania

Post autor: olenkaaaaa999 »

Witam!Proszę o pomoc w zaad:
W urnie znajduje sie 7 bialych i 5czarnych kul, z czego losujemy 3 bez zwracania.Oblicz prawdopodobienstwo ,że:
a)wylosujemy dokladnie 2 biale
b)wylosujemy przynajmniej 1 biala kule.

Moje rozumowanie bylo takie :
\(\displaystyle{ \Omega= {12 \choose 3} =220}\)

\(\displaystyle{ A= {7 \choose 2} {5 \choose 1}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{105}{220}}\)

\(\displaystyle{ \(\displaystyle{ B= {7 \choose 1} {5 \choose 2} + {7 \choose 2} {5 \choose 1} + {7 \choose 3}...}\)}\)
czy to rozw. jest dobre?
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

Urna 7 bialych 5 czarnych kul sprawdzenie zadania

Post autor: Gotta »

tak, jest dobre
ODPOWIEDZ