Losowanie z talii II
Losowanie z talii II
Z talii 52 kart wyciągnięto losowo 3 karty. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wyciągnieto co najmniej dwa króle.
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Losowanie z talii II
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{\left(\begin{array}{c}
{4} \\
{2} \\
\end{array}\right)\cdot \left(\begin{array}{c}
{48} \\
{1} \\
\end{array}\right)+\left(\begin{array}{c}
{4} \\
{3} \\
\end{array}\right)\cdot \left(\begin{array}{c}
{48} \\
{0} \\
\end{array}\right)}{\left(\begin{array}{c}
{52} \\
{3} \\
\end{array}\right)}}\)
{4} \\
{2} \\
\end{array}\right)\cdot \left(\begin{array}{c}
{48} \\
{1} \\
\end{array}\right)+\left(\begin{array}{c}
{4} \\
{3} \\
\end{array}\right)\cdot \left(\begin{array}{c}
{48} \\
{0} \\
\end{array}\right)}{\left(\begin{array}{c}
{52} \\
{3} \\
\end{array}\right)}}\)