Losowanie kul
Losowanie kul
W pudełku są 3 kule białe i 5 kul czarnych. Do pudełka można albo dołożyc jedną kulę białą albo usunąć z niego kulę czarną, a następnie wylosować z tego pudełka jedną kulę. W którym z tych przypadków wylosowanie kuli białej jest bardziej prawdopodobne? Wykonaj odpowienie obliczenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Losowanie kul
1. Dodajemy kulę białą
A - Wylosowano kulę białą
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{4}{9}}\)
2. Odejmujemy kulę czarną
A - wylosowano kulę białą
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{3}{7}}\)
Odp. W pierwszym przypadku wylosowanie kuli białej jest bardziej prawdopodobne.
A - Wylosowano kulę białą
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{4}{9}}\)
2. Odejmujemy kulę czarną
A - wylosowano kulę białą
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{3}{7}}\)
Odp. W pierwszym przypadku wylosowanie kuli białej jest bardziej prawdopodobne.