Zadanie z wykorzystaniem własności prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 25 razy
Zadanie z wykorzystaniem własności prawdopodobieństwa
W miseczce zmieszano różne rodzaje orzechów. Prawdopodobieństwo, że losowo wybrany orzeszek jest ziemny, wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\), że jest prażony, wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\), a że jest prażony lub ziemny, wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\). Jaka część orzeszków ziemnych to orzeszki prażone?
-
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
Zadanie z wykorzystaniem własności prawdopodobieństwa
A - ziemny
B - prażony
\(\displaystyle{ P(A\cap B)=P(A)+P(B)-P(A\cup B)=\frac{1}{3}+\frac{1}{4}-\frac{1}{2}=\frac{1}{12}\\
\frac{\frac{1}{12}}{\frac{1}{3}}=\boxed{\frac{1}{4}}}\)
B - prażony
\(\displaystyle{ P(A\cap B)=P(A)+P(B)-P(A\cup B)=\frac{1}{3}+\frac{1}{4}-\frac{1}{2}=\frac{1}{12}\\
\frac{\frac{1}{12}}{\frac{1}{3}}=\boxed{\frac{1}{4}}}\)