Do 4 lecących kaczek oddało po jednym celnym strzale 3 myśli

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mariusz689
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 249
Rejestracja: 15 lut 2008, o 22:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LBN
Podziękował: 48 razy

Do 4 lecących kaczek oddało po jednym celnym strzale 3 myśli

Post autor: mariusz689 »

Do 4 lecących kaczek oddało po jednym celnym strzale 3 myśliwych. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że 2 kaczki przeżyją polowanie.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Do 4 lecących kaczek oddało po jednym celnym strzale 3 myśli

Post autor: klaustrofob »

myślę sobie tak: zdarzenie elementarne jest wyborem pewnej liczby kaczek do odstrzału. można wybrać 1, 2 lub 3. ile jest zdarzeń? \(\displaystyle{ {4 \choose 1} + {4 \choose 2} + {4 \choose 3} = 4+6+4=14}\). zdarzeń sprzyjających jest \(\displaystyle{ {4 \choose 2} = 6}\). zatem prawdopodobieństwo wynosi 6/14=3/7. mam jednak wątpliwości - czy nie należy brać pod uwagę, który strzelec strzela do której kaczki?
ODPOWIEDZ