Automat w czasie pracy jednej zmiany wytwarza 1000 detali.
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 21:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: R-rz
- Podziękował: 21 razy
Automat w czasie pracy jednej zmiany wytwarza 1000 detali.
Automat w czasie pracy jednej zmiany wytwarza 1000 detali. Do dalszej obróbki można użyć 950 sztuk, w tym 760 sztuk I gatunku. Wybrany detal poddano dalszej obróbce. Jakie jest prawdopodobieństwo, że był on I gatunku?
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 20 lut 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 35 razy
Automat w czasie pracy jednej zmiany wytwarza 1000 detali.
Właściwie nie jestem pewien, czy
\(\displaystyle{ \frac{950}{1000}\cdot\frac{760}{1000} = 0.722}\)
czy raczej
\(\displaystyle{ \frac{760}{950}=0.8}\)
\(\displaystyle{ \frac{950}{1000}\cdot\frac{760}{1000} = 0.722}\)
czy raczej
\(\displaystyle{ \frac{760}{950}=0.8}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 21:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: R-rz
- Podziękował: 21 razy
Automat w czasie pracy jednej zmiany wytwarza 1000 detali.
Własnie ja też nie wiem. No niby mamy tu warunkowe, ale jak je zapisać?
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 20 lut 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 35 razy
Automat w czasie pracy jednej zmiany wytwarza 1000 detali.
Hmm... z drugiej strony, jeśli pozostałe 50 nie nadaje się do dalszej obróbki, to są na pewno usuwane z puli wyboru, nooo i na pewno nie są I gatunku... Ja obstawiam drugą opcję: \(\displaystyle{ \Omega=950, A=760, P(A)=\frac{760}{950} = 0.8}\)
- Wooler
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 9 sty 2007, o 18:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 16 razy
Automat w czasie pracy jednej zmiany wytwarza 1000 detali.
zadanie nie jest sprecyzowane - jesli wsrod 950 pozostalych jest te 760 to \(\displaystyle{ P= \frac{4}{5} =0,8}\)
ale jesli te 760 1 gatunku jest w poczatkowym 100 to \(\displaystyle{ P= \frac{760}{1000} \cdot \frac{950}{1000} =0,722}\)
ale jesli te 760 1 gatunku jest w poczatkowym 100 to \(\displaystyle{ P= \frac{760}{1000} \cdot \frac{950}{1000} =0,722}\)