Winda z 6 pasażerami zatrzymuje się na 9 piętrach. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia, że wszystkie osoby wysiądą:
a) na różnych piętrach
b) na tym samym piętrze?
Winda z 6 pasażerami zatrzymuje się na 9 piętrach.
-
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
Winda z 6 pasażerami zatrzymuje się na 9 piętrach.
a) \(\displaystyle{ p=\frac{V^6_9}{\bar{V}^6_9}=\frac{\frac{9!}{(9-6)!}}{9^6} \approx 9,48\cdot 10^{-4}}\)
b) \(\displaystyle{ p=\frac{9}{9^6}=\frac{1}{9^5} \approx 1,69\cdot 10^{-5}}\)
b) \(\displaystyle{ p=\frac{9}{9^6}=\frac{1}{9^5} \approx 1,69\cdot 10^{-5}}\)