kombinacje, prawdopodobieństwo.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Czorna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 24 lis 2006, o 16:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Toruń

kombinacje, prawdopodobieństwo.

Post autor: Czorna »

zad.1.
ze zbioru liczb {1,2,.....,10} losujemy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez trzy jeżeli wiadomo, że otrzymano liczbę mniejszą niż siedem.

zad.2.
W pojemniku znajdują się 4 kule białe i 3 kule czarne. Losujemy kolejno bez zwrotu dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych.

zad.3.
Rzucamy trzy razt symetryczną monetą. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia przynajmniej jednego orła.

zad.4.
Z taii 52 kart losujemy 4. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch dziesiątek.

Bardzo prosze o pomoc, zupełnie sobie z tym nie radze. z góry bardzo serdecznie dziekuje.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

kombinacje, prawdopodobieństwo.

Post autor: klaustrofob »

1. jeżeli wiadomo, że otrzymano mniejszą od 7, to de facto losowano ze zbioru {1,...6}. odpowiednie p-stwo wynosi 2/6=1/3.

2. \(\displaystyle{ \frac{{4 \choose 2}}{{7 \choose 2}}}\)

3. lepiej obliczyć p-stwo, że nie wyjdzie żaden orzeł. ale wtedy muszą wyjść same reszki, czyli p-stwo jest 1/8. wtedy p-stwo przynajmniej jednego orła = 1-1/8 =7/8 (p-stwo przeciwnego zdarzenia).

4. \(\displaystyle{ \frac{{4 \choose 2}{48 \choose 2}}{{52 \choose 4}}}\) - z 4 dziesiątek wybierasz 2, potem z 48 pozostałych dobierasz 2.
Czorna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 24 lis 2006, o 16:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Toruń

kombinacje, prawdopodobieństwo.

Post autor: Czorna »

Dziekuje bardzo
ODPOWIEDZ