Co czwarta kula znajdująca się w urnie to kula biała, pozostałe mają kolor czarny lub niebieski. Losujemy jedną kulę. Prawdopodobieństwo wylosowania z urny kuli niebieskiej lub białej jest dwukrotnie mniejsze niż prawdopodobieństwo wylosowania kuli niebieskiej lub czarnej. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej.
Prosze o pomoc w rozwiązaniu.
Kule w urnie
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Kule w urnie
\(\displaystyle{ P(B)=0,25\\
P(Cz \cup N)=0,75\\
2P(N \cup B)=P(Cz \cup N)=0,75\\
P(N \cup B)= \frac{3}{8}\\
P(N \cup B)=P(N)+P(B)-P(N \cap B)=P(N)+P(B)=P(N)+ \frac{1}{4}= \frac{3}{8}\\
P(N)= \frac{1}{8}\\
0,75=P(Cz \cup N)=P(Cz)+P(N)+P(Cz \cap N)=P(Cz)+ \frac{1}{8}\\
P(Cz)= \frac{5}{8}}\)
iloczyny 2 zbiorow =0, bo losujemy 1 liczbe, wiec jak mozemy wylosowac i biala i czarna/niebieska
P(Cz \cup N)=0,75\\
2P(N \cup B)=P(Cz \cup N)=0,75\\
P(N \cup B)= \frac{3}{8}\\
P(N \cup B)=P(N)+P(B)-P(N \cap B)=P(N)+P(B)=P(N)+ \frac{1}{4}= \frac{3}{8}\\
P(N)= \frac{1}{8}\\
0,75=P(Cz \cup N)=P(Cz)+P(N)+P(Cz \cap N)=P(Cz)+ \frac{1}{8}\\
P(Cz)= \frac{5}{8}}\)
iloczyny 2 zbiorow =0, bo losujemy 1 liczbe, wiec jak mozemy wylosowac i biala i czarna/niebieska