Witam, proszę o jakiekolwiek wskazówki bo siedze nad zadankiem 3 dzien i nic mi nie wychodzi...
zad.
Rzucamy 4 krotnie symetryczną kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia, że ścianka z liczbą podzielną przez 3 wypadnie:
a) dokładnie 2 razy
b) dokładnie 3 razy
c) co najmniej 3 razy
d) co najwyżej 2 razy
mi moc omegi wyszla 6 ^{4} =1296
liczba podzielna przez 3 ={3,6} moc=2 i nie wiem co dalej a drzewem to troche uciążliwe wiec proszę o porady......
rzut monetą 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 13 lut 2008, o 18:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Oława
- Podziękował: 20 razy
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
rzut monetą 4 razy
jesli rzucamy n razy, a ma wypasc cos o prawdopodobienstwie p(trzeba zazwyczaj obliczyc) k razy zapamietaj: korzystasz ze schematu Bernoulliego.
scianka z liczba podzielna przez 3: to 3,6. Czyli \(\displaystyle{ p= \frac{2}{6}= \frac{1}{3}
q=1-p= \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ a) P(S_{4}=2)\\
b) P(S_{4}=3)\\
c) P(S_{4} \ge 3)=P(S_{4}=3)+P(S_{4}=4)\\
d) P(S_{4} \ge 2)=P(S_{4}=0)+P(S_{4}=1)+P(S_{4}=2)\\}\)
10minut nie zadne 4dni, nastepnym razem szybciej sie tu zglaszaj;]
scianka z liczba podzielna przez 3: to 3,6. Czyli \(\displaystyle{ p= \frac{2}{6}= \frac{1}{3}
q=1-p= \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ a) P(S_{4}=2)\\
b) P(S_{4}=3)\\
c) P(S_{4} \ge 3)=P(S_{4}=3)+P(S_{4}=4)\\
d) P(S_{4} \ge 2)=P(S_{4}=0)+P(S_{4}=1)+P(S_{4}=2)\\}\)
10minut nie zadne 4dni, nastepnym razem szybciej sie tu zglaszaj;]
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 13 lut 2008, o 18:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Oława
- Podziękował: 20 razy