Rzut kostką

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
LoGaN9916
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 26 lis 2006, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zona
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 3 razy

Rzut kostką

Post autor: LoGaN9916 »

Rzucamy dwa razy symetryczną sześcienną kostką do gry i określamy zdarzenia: A – wyrzucono dwa razy tę samą liczbę oczek, B – suma wyrzuconych oczek jest większa od 7. Oblicz prawdopodobieństwo sumy tych zdarzeń.
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=36}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}=14}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=6}\) i tutaj nie mam pewności czy na 100 % będzie 6 bo jakoś nie bardzo rozumiem to polecenie
Kamilekzmc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 6 paź 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 73 razy

Rzut kostką

Post autor: Kamilekzmc »

wydaje mi się że dobrze.
z twierdzenia o mnożeniu.
dwa miejsca wolne. na pierwsze wybieramy z 6, na drugie z 1.
6*1=6
ODPOWIEDZ