Urna i kulki białe i czarne...
Urna i kulki białe i czarne...
z urny zawierającej 3 kule białe i 4 kule czarne losujemy dwie kule. jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania kul różnokolorowych?
-
- Użytkownik
- Posty: 195
- Rejestracja: 1 sty 2008, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 56 razy
Urna i kulki białe i czarne...
A - zdarzenie, takie, że wylosowano różnokolorowe kule
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = {7 \choose 2} = \frac{7!}{2! \cdot 5!} = 21}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = {4 \choose 1} \cdot {3 \choose 1}= 4 \cdot 3 = 12}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}}}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{12}{21}}\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = {7 \choose 2} = \frac{7!}{2! \cdot 5!} = 21}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = {4 \choose 1} \cdot {3 \choose 1}= 4 \cdot 3 = 12}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}}}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{12}{21}}\)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 18 mar 2009, o 18:34 przez Baca48, łącznie zmieniany 2 razy.