Witam mam mały problem z tymi zadaniami, mam je na zaliczenie więc są mi bardzo potrzebne i jak można prosić to przy rozwiązaniach jakieś małe wyjaśnienia mogą być, z góry dzięki
Zadanie 1
Rzucamy dwiema kostkami do gry, oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A- suma oczek jest równa 7;
B- przynajmniej raz wypadły 4 oczka.
Zadanie 2
Rzucamy 3 monetami, oblicz prawdopodobieństwo że:
A-dokładnie 2 razy wypadł orzeł,
B-za pierwszym i trzecim razem wypadła reszka
Zadanie 3
Z talii 52 kart losujemy jedną kartę, oblicz prawdopodobieństwo wylosowania asa lub karty koloru czarnego
Zadanie 4
Wiedząc że \(\displaystyle{ A,B\subset \Omega}\) i \(\displaystyle{ P(A)=0,6, P(B')=P(A\cupB)=0,4.}\)
Oblicz \(\displaystyle{ P(A\cap B)}\)
Co prawda mam tego więcej ale nie chce nadużywać waszej uprzejmości
Rzucanie dwiema kostkami, trzema monetami i ciągnięcie kart
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 16 mar 2009, o 19:05
- Płeć: Mężczyzna
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
Rzucanie dwiema kostkami, trzema monetami i ciągnięcie kart
1. wszystkich mozliwych zdarzen 36
A- zdarzenie polegajace na otrzymaniu sumy oczek rownej 7
A=6
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{6}{36}= \frac{1}{6}}\)
A- zdarzenie polegajace na otrzymaniu sumy oczek rownej 7
A=6
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{6}{36}= \frac{1}{6}}\)