Dystrybuanta i prawdopodobieństwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
djszaman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 21 lut 2009, o 10:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Dystrybuanta i prawdopodobieństwo

Post autor: djszaman »

Chciałbym prosić o pomoc w rozwiązaniu poniższych zadań.

1. Gęstość zmiennej losowej określona jest funkcją \(\displaystyle{ \begin{cases} 0, x \le 1 \\ \frac{1}{2}, 1 \le x \le 3 \\ 0, x \ge 3 \end{cases}}\)

Znaleźć dystrybuantę i P(X g 2)

2. Pociągi elektryczne przyjeżdżają co 10 minut. Pasażer przychodzi na stację w przypadkowym momencie.

X - czas oczekiwania na przybycie pociągu.

Znaleźć rozkład zmiennej losowej, gęstość i dystrybuantę
ODPOWIEDZ