Zawierając w kolekturze Toto-Lotka jeden zakład
-
- Użytkownik
- Posty: 249
- Rejestracja: 15 lut 2008, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LBN
- Podziękował: 48 razy
Zawierając w kolekturze Toto-Lotka jeden zakład
Zawierając w kolekturze Toto-Lotka jeden zakład w grze "Exspres-Lotka" zakreślamy 5 spośród 42 licz. Oblicz prawdopodobieństwo trafienia co najmniej 4 spośród 5 wylosowanych liczb.-- 15 marca 2009, 19:39 --czy to będzie \(\displaystyle{ \frac{5}{38}}\) ??
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Zawierając w kolekturze Toto-Lotka jeden zakład
wybieramy 5 liczb.
\(\displaystyle{ |\Omega | = {42 \choose 5} \\
|A|= {5 \choose 4} \cdot {37 \choose 1} + {5 \choose 5} \\
P(A)= \frac{|A|}{|\Omega |}}\)
dlaczego?
muszą wypaść albo 4 z naszych wybranych 5 i 1 dowolna z pozostałych nie wybranych przez nas 37
lub
wszystkie 5 z naszych wybranych 5
\(\displaystyle{ |\Omega | = {42 \choose 5} \\
|A|= {5 \choose 4} \cdot {37 \choose 1} + {5 \choose 5} \\
P(A)= \frac{|A|}{|\Omega |}}\)
dlaczego?
muszą wypaść albo 4 z naszych wybranych 5 i 1 dowolna z pozostałych nie wybranych przez nas 37
lub
wszystkie 5 z naszych wybranych 5