Witam
Prosze o pomoc w zadaniu:
W trzykrotnym rzucie kostka, oblicz prawdopodobieństwo, że na żadnej kostce nie wypadną 4 oczka lub na wszystkich kostach wypadnie ta sama liczba oczek.
Nie jestem pewny, ale wydaje mi sie, że trzeba tutaj z tej własności prawdopodobieństwa skorzsystać: \(\displaystyle{ P(A\cup B)=P(A) + P(B) - P(A\cap B)}\)
pozdrawiam
rzut kostka- prawdopodobienstwo
- Marmon
- Użytkownik
- Posty: 475
- Rejestracja: 30 sty 2008, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wołomin
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 75 razy
rzut kostka- prawdopodobienstwo
\(\displaystyle{ \Omega=6*6*6}\)
Na zadnej nie wypadna 4 oczka
\(\displaystyle{ A=5*5*5}\)
Na wszystkich wypadnie ta sama liczba
\(\displaystyle{ B=6*1*1}\)
Na zadnej nie wypadna 4 oczka
\(\displaystyle{ A=5*5*5}\)
Na wszystkich wypadnie ta sama liczba
\(\displaystyle{ B=6*1*1}\)