nauczyciel matematyki zarządza kartkówkę, jeżeli przynajmniej jeden uczen nie zna obowiązujących definicji. Oblicz prawdopodobienstwo, ze klasa 3e nie bedzie pisac w danym dniu kartkówki, jezeli na lekcje przygotowało sie 25 uczniów, a nauczyciel odpytuje dokładnie szesc osób.
Jest 30 uczniów w tej klasie.
nauczyciel matematyki
-
- Użytkownik
- Posty: 195
- Rejestracja: 1 sty 2008, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 56 razy
nauczyciel matematyki
Hehe, sam akurat uczęszczam do klasy IIIe
A - zdarzenie, takie, że wszyscy zapytani uczniowie znali obowiązujące definicje
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = {25 \choose 6}}\) można wybierać jedynie spośród grupy 25 uczniów, którzy się nauczyli
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = {30 \choose 6}}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac {\overline{\overline{A'}}}{\overline{\overline{\Omega}}}}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{{25 \choose 6}}{{30 \choose 6}} = \frac {1012}{3393}}\)
Pozdrawiam
A - zdarzenie, takie, że wszyscy zapytani uczniowie znali obowiązujące definicje
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = {25 \choose 6}}\) można wybierać jedynie spośród grupy 25 uczniów, którzy się nauczyli
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = {30 \choose 6}}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac {\overline{\overline{A'}}}{\overline{\overline{\Omega}}}}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{{25 \choose 6}}{{30 \choose 6}} = \frac {1012}{3393}}\)
Pozdrawiam