strzelec

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
monikap7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1196
Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

strzelec

Post autor: monikap7 »

Strzelec trafia w tarcze z prawdopodobieństwem 0,8. Oblicz prawdopodobienstwo, ze strzelając cztery razy, trafi, co najmniej raz.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

strzelec

Post autor: wb »

A - trafi co najmniej raz,
A' - nie trafi ani razu.

\(\displaystyle{ p(A)=1-p(A')=1-0,2^4=...}\)
ODPOWIEDZ