Z talii 52 kart losujemy jednocześnie pięć kart. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród nich ą dwa króle,jeśli wiadomo, że są wśród nich dwie damy.
Jakby ktoś mógł podpowiedzieć jak rozwiązać to będę wdzięczny;]
Prawdopodobieństwo warunkowe.
Prawdopodobieństwo warunkowe.
zd. A - wylosowanie 2 króli
zd. B - wylosowanie 2 dam
zd. \(\displaystyle{ \Omega}\) - wylosowanie 5 kart
zd. A \(\displaystyle{ \cap}\) - wylosowanie 2 dam i 2 króli
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{{4 \choose 2}}{{52 \choose 5}}}\)
\(\displaystyle{ P(A\cap B)= \frac{{4 \choose 2} * {4 \choose 2}}{{52 \choose 5}}}\)
\(\displaystyle{ P(A|B)= \frac{ \frac{{4 \choose 2} * {4 \choose 2}}{{52 \choose 5}} }{ \frac{{4 \choose 2}}{{52 \choose 5}}}}\)
Chyba tak to powinno być
zd. B - wylosowanie 2 dam
zd. \(\displaystyle{ \Omega}\) - wylosowanie 5 kart
zd. A \(\displaystyle{ \cap}\) - wylosowanie 2 dam i 2 króli
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{{4 \choose 2}}{{52 \choose 5}}}\)
\(\displaystyle{ P(A\cap B)= \frac{{4 \choose 2} * {4 \choose 2}}{{52 \choose 5}}}\)
\(\displaystyle{ P(A|B)= \frac{ \frac{{4 \choose 2} * {4 \choose 2}}{{52 \choose 5}} }{ \frac{{4 \choose 2}}{{52 \choose 5}}}}\)
Chyba tak to powinno być