Prawdopodobieństwo, że wypadek spowodował pirat drogowy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Usama05
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 7 mar 2009, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Prawdopodobieństwo, że wypadek spowodował pirat drogowy

Post autor: Usama05 »

Jest 95% kierowców ostrożnych, którzy powodują w ciągu roku wypadek z prawdopodobieństwem 1% i 5% piratów, u których szansa na wypadek wynosi 20%. Wybrany losowo kierowca spowodował wypadek w roku 2006. Jaka jest szansa, że był to pirat?
lorakesz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 669
Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 198 razy

Prawdopodobieństwo, że wypadek spowodował pirat drogowy

Post autor: lorakesz »

A - wypadek.
B - wypadek pirata
B' - wypadek kierowcy ostrożnego

\(\displaystyle{ P(B|A)=\frac{P(A\cap B)}{P(A)}\\
P(A)=P(A|B)P(B)+P(A|B')P(B')=0,95\cdot 0,01+0,05\cdot 0,2=0,0195\\
P(A\cap B)}=0,05*0,2=0,01\\
P(B|A)=\frac{0,01}{0,0195} \approx 0,513\\}\)
Usama05
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 7 mar 2009, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Prawdopodobieństwo, że wypadek spowodował pirat drogowy

Post autor: Usama05 »

Dziękuję
ODPOWIEDZ