Witam. Proszę o pomoc w zadaniu.
W pudełku znajduje się 20 tranzystorów, w tym 4 wadliwe. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wyjęty tranzystor będzie dobry?
Losowanie tranzystorów - prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 195
- Rejestracja: 1 sty 2008, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 56 razy
Losowanie tranzystorów - prawdopodobieństwo
A - zdarzenie, takie, że losowo wyjęty tranzystor będzie dobry
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = 20}\) gdyż w pudełku znajduje się 20 tranzystorów
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = 16}\) w pudełku znajduje się 16 dobrych tranzystorów
Stąd:
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}}}\)
\(\displaystyle{ P(A) = 0.8}\)
Mam nadzieję, że pomogłem
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = 20}\) gdyż w pudełku znajduje się 20 tranzystorów
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = 16}\) w pudełku znajduje się 16 dobrych tranzystorów
Stąd:
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}}}\)
\(\displaystyle{ P(A) = 0.8}\)
Mam nadzieję, że pomogłem