Zadanie 1
Z urny, w której znajduje się 5 kul czarnych i 3 kule białe losujemy jednocześnie 3 kule. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia :
a – wylosowane kule są czarne
b – wylosowano jedną kulę białą
c – nie wylosowano trzech kul czarnych
Zadanie 2
Z potasowanej talii 52 kart wyciągamy 5 kart. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a – wyciągnięto 3 asy i 2 damy
b – wyciągnięto 3 kiery
c – wyciągnięto co najmniej 1 asa
Zadanie 3
Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia, że w dwukrotnym rzucie monetą symetryczną wypadnie co najmniej jeden orzeł.
PRAWDOPODOBIEŃSTWO Z urny, w której znajduje się 5 kul....
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 8 sty 2009, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 13 razy
PRAWDOPODOBIEŃSTWO Z urny, w której znajduje się 5 kul....
\(\displaystyle{ Moc \Omega= {8 \choose 3}}\)
\(\displaystyle{ Moc A = {5 \choose 3}}\)
\(\displaystyle{ Moc B = {3 \choose 1}* {5 \choose 2}}\)
\(\displaystyle{ P(C)= 1- \frac{{5 \choose 3} }{{8 \choose 3}}}\)
\(\displaystyle{ Moc A = {5 \choose 3}}\)
\(\displaystyle{ Moc B = {3 \choose 1}* {5 \choose 2}}\)
\(\displaystyle{ P(C)= 1- \frac{{5 \choose 3} }{{8 \choose 3}}}\)