Witam Proszę o pomoc w zadaniu.
Sto osób, w tym panowie A i B, ustawia się w szereg. Jakie jest prawdopodobieństwo, że między nimi będzie stało dokładnie 40 osób?
Prawdopodobieństwo - ustawianie osób w szereg
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 24 kwie 2008, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 9 razy
Prawdopodobieństwo - ustawianie osób w szereg
chyba będzie tak
\(\displaystyle{ \frac{2* {98\choose 40} *40!*59!}{100!}}\) a będzie tak dlatego że najpierw wybieramy 40 osób kolejność jest ważna dalej mnożymy to przez dwa bo mamy takie sytuacje A_40 osób_B lub B_40 osób_A i na końcu "tworzymy z tych 42 osób (40 osób + osoba A+ osoba B) jakby jedną i wraz z 58 (100-42) wszystko permutujemy stąd mamy te 59!', wszyskich ustawień jest 100!-- 10 marca 2009, 19:12 --chyba będzie tak
\(\displaystyle{ \frac{2* {98\choose 40} *40!*59!}{100!}}\) a będzie tak dlatego że najpierw wybieramy 40 osób kolejność jest ważna dalej mnożymy to przez dwa bo mamy takie sytuacje A_40 osób_B lub B_40 osób_A i na końcu "tworzymy z tych 42 osób (40 osób + osoba A+ osoba B) jakby jedną i wraz z 58 (100-42) wszystko permutujemy stąd mamy te 59!', wszyskich ustawień jest 100!
\(\displaystyle{ \frac{2* {98\choose 40} *40!*59!}{100!}}\) a będzie tak dlatego że najpierw wybieramy 40 osób kolejność jest ważna dalej mnożymy to przez dwa bo mamy takie sytuacje A_40 osób_B lub B_40 osób_A i na końcu "tworzymy z tych 42 osób (40 osób + osoba A+ osoba B) jakby jedną i wraz z 58 (100-42) wszystko permutujemy stąd mamy te 59!', wszyskich ustawień jest 100!-- 10 marca 2009, 19:12 --chyba będzie tak
\(\displaystyle{ \frac{2* {98\choose 40} *40!*59!}{100!}}\) a będzie tak dlatego że najpierw wybieramy 40 osób kolejność jest ważna dalej mnożymy to przez dwa bo mamy takie sytuacje A_40 osób_B lub B_40 osób_A i na końcu "tworzymy z tych 42 osób (40 osób + osoba A+ osoba B) jakby jedną i wraz z 58 (100-42) wszystko permutujemy stąd mamy te 59!', wszyskich ustawień jest 100!