Winda
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 7 cze 2008, o 11:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: krakow
Winda
w windzie jedzie 7 osób.w budynku jest 10 pieter.jaka jest szansa że wszyscy wysiada na róznych pietrach?
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 30 sty 2009, o 10:56
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 17 razy
Winda
Osoby mogą wysiąść na \(\displaystyle{ 10^{7}}\) sposobów.
Bo piwerwsza osoba może sobie wybrać jedno z 10 pięter (czyli ma 10 możliwośći), druga też i tak do siódmej osoby. Ilość sposobów mnożymy.
no a liczebność doświadczenia \(\displaystyle{ A}\) - polegającego na tym, że każda osoba wysiądzie na innym pietrze wynosi \(\displaystyle{ V ^{7} _{10}}\) - wybór 7 pięter z pośród 10 i piętra nie mogą się powtarzać.
Badż jak policzymy rozumowo to wyjdzie to samo bo
pierwsza osoba może wyjsiąść na 10 sposobów, druga na 9 (bo już jedno piętro zostało zaklepane) kolejna na 8 itd.
Bo piwerwsza osoba może sobie wybrać jedno z 10 pięter (czyli ma 10 możliwośći), druga też i tak do siódmej osoby. Ilość sposobów mnożymy.
no a liczebność doświadczenia \(\displaystyle{ A}\) - polegającego na tym, że każda osoba wysiądzie na innym pietrze wynosi \(\displaystyle{ V ^{7} _{10}}\) - wybór 7 pięter z pośród 10 i piętra nie mogą się powtarzać.
Badż jak policzymy rozumowo to wyjdzie to samo bo
pierwsza osoba może wyjsiąść na 10 sposobów, druga na 9 (bo już jedno piętro zostało zaklepane) kolejna na 8 itd.
- Marmon
- Użytkownik
- Posty: 475
- Rejestracja: 30 sty 2008, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wołomin
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 75 razy
Winda
\(\displaystyle{ \Omega=10^{7}}\) kazdy moze wysiąść na dowolnym piętrze
A - każdy wysiądzie na innym piętrze czyli
\(\displaystyle{ A=10*9*8*7*6*5*4}\)
wiec
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{10*9*8*7*6*5*4}{10^{7}}}\)
A - każdy wysiądzie na innym piętrze czyli
\(\displaystyle{ A=10*9*8*7*6*5*4}\)
wiec
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{10*9*8*7*6*5*4}{10^{7}}}\)