W urnie są 4 kule oznaczone numerami 1, 2, 3, 4. Losujemy kolejno, bez zwracania cztery kule.
Numery kul zapisane kolejno tworzą liczbę 4-cyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo tego,
że otrzymana liczba jest:
a). parzysta,
b). większa od 1234.
Urna z kulami
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 2 gru 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piastów
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 35 razy
Urna z kulami
a) liczba będzie parzysta gdy ostatnia kula będzie z liczbą parzystą więc prawdopodobieństwo będzie \(\displaystyle{ 0,5}\)
b) 1234 jest najmniejszą możliwą liczbą, więc każda inna będzie od niej większa
\(\displaystyle{ 1- \frac{1}{4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1}= \frac{23}{24}}\)
b) 1234 jest najmniejszą możliwą liczbą, więc każda inna będzie od niej większa
\(\displaystyle{ 1- \frac{1}{4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1}= \frac{23}{24}}\)