p.zdarzen,Zbiory

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
piotrs67
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 10 kwie 2007, o 22:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy

p.zdarzen,Zbiory

Post autor: piotrs67 »

Niech \(\displaystyle{ A \cup B \cup C=\Omega}\)
\(\displaystyle{ P(B)=2P(A)}\) \(\displaystyle{ P(C)=3P(A)}\)
wiadomo też, że
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(A \cap C)=P(B \cap C)}\)

udowodnic

\(\displaystyle{ \frac{1}{6} \le P(A) \le \frac{1}{4}}\)
ODPOWIEDZ