dwaj strzelcy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
aniutka122
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 28 lut 2009, o 19:26
Płeć: Kobieta

dwaj strzelcy

Post autor: aniutka122 »

dwaj strzelcy trafiają do tarczy z prawdopodobieństwem odpowiednio 0,9 i 0,95. Strzelcy oddali po jednym strzale. Ile wynosi prawdopodobienstwo tego ze trafił do tarczy dokladnie jeden z nich?
Awatar użytkownika
grzesiiek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 13 razy

dwaj strzelcy

Post autor: grzesiiek »

Najlepiej narysować sobie drzewo stochastyczne i bedzie wszsytko widac
P(A)-prawdopodobienstwo tego ze trafił do tarczy dokladnie jeden z nich
\(\displaystyle{ P(A)= 0,9 *0,05+0,1*0,95=0,045+0,095=0,14}\)
aniutka122
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 28 lut 2009, o 19:26
Płeć: Kobieta

dwaj strzelcy

Post autor: aniutka122 »

dziekuje
Awatar użytkownika
grzesiiek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 13 razy

dwaj strzelcy

Post autor: grzesiiek »

Moglas tam zaznaczyć ze pomoglem, sprawiloby mi to satysfakcje ;p
matt214
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 12 kwie 2010, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tbg

dwaj strzelcy

Post autor: matt214 »

ale wlasnei dlaczego tak,. a nie inaczej??
ODPOWIEDZ