Bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu takiego zadania. Nie mam do niego odpowiedzi a wychodzi mi dosc dzwiny wynik i nie wiem czy sie nie pomylilem;)
W urnie znajduje się 100 kul białych i czarnych (b+cz=100). Podczas losowania ze zwracaniem 100 kul wyciagnieto 100 kul bialych. Jakie jest prawdopodobienstwo ze w urnie znajdowalo sie dokladnie 100 białych kul.
Pozdrawiam;)
Prawdopodobienstwo wylosowania kul
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 8 gru 2007, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: biezanow
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 6 mar 2009, o 16:03
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 12 razy
Prawdopodobienstwo wylosowania kul
Możliwości \(\displaystyle{ b+c=100}\) gdzie b,c są liczbami naturalnymi jest 101, moim zdaniem informacja, że wylosowano 100 kul białych jest tylko po to, aby odrzucić możliwość, że w urnie mamy same czarne kule.
A - w urnie znajduje się 100 kul białych.
Tak więc \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{100}=0,01}\) .
A - w urnie znajduje się 100 kul białych.
Tak więc \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{100}=0,01}\) .