1.prawdopodobienstwo pojawienia sie zdarzenia A przynajmniej raz przy 4ch niezaleznych doswiadczeniach jest rowne 0,59. jakie jest prawdopodobienstwo pojawienia sie zdarzenia A przy jednym doswiadczeniu, jezeli przy kazdym doswiadczeniu prawdopodobienstwo jest takie same
2.partie 100 wyprodukowanych przzedmiotow poddaje sie wyrywkowej kontroli. warunkiem odrzucenia calej partii jest znalezienie chociazby jednego wadliwego przedmiotu wsrod pieciu sprawdzonych. jakie jest prawdopodobienstwo odrzucenia dalej partii, jesli zawiera ona 5 % przedmiotow wadliwych?
3. prawdopodobienstwo trafienia w dziesiatke przy jendym strzale wynosi 0,2. ile nalezy oddac niezaleznych strzalow, aby z prawdopodobienstwem co najmniej 0,9 trafic w dziesiatke co najmniej raz?
prosze o pomoc, nie zalezy mi tyle na wyniku ale na sposobie myslenia i zabrania sie do tych zadan
nast zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
nast zadania
2.
\(\displaystyle{ 5\% \cdot 100 = 5\\
p= 1 - \frac{C^5_{95}}{C^5_{100}} \approx 0,23\\}\)
3.
\(\displaystyle{ 1-{n \choose 0}p^0(1-p)^n \ge 0,9\\
(1-0,2)^n \le 0,1\\
(0,8)^n \le 0,1\\
n\log(0,8) \le \log(0,1)\\
n\log(0,8) \le -1 \quad | :\log(0,8) \quad (\log(0,8) <0)\\
n \ge 10,32 \Rightarrow n \ge 11}\)
\(\displaystyle{ 5\% \cdot 100 = 5\\
p= 1 - \frac{C^5_{95}}{C^5_{100}} \approx 0,23\\}\)
3.
\(\displaystyle{ 1-{n \choose 0}p^0(1-p)^n \ge 0,9\\
(1-0,2)^n \le 0,1\\
(0,8)^n \le 0,1\\
n\log(0,8) \le \log(0,1)\\
n\log(0,8) \le -1 \quad | :\log(0,8) \quad (\log(0,8) <0)\\
n \ge 10,32 \Rightarrow n \ge 11}\)