Linia obrabiarkowa składa się z 5 jednakowych obrabiarek. Niezawodność obrabiarki w ciągu roku wynosi 0,8. Obliczyć prawdopodobieństwo uszkodzenia dwóch obrabiarek w ciągu roku.
z góry dziękuje za rozwiązanie
prawdopodobieństwo uszkodzenia obrabiarek
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
prawdopodobieństwo uszkodzenia obrabiarek
A-niezawodność jednej obrabiarki
B-uszkodzenie dwóch obrabiarek
\(\displaystyle{ P(B)= {5 \choose 2}\cdot P(A')\cdot P(A')\cdot P(A)\cdot P(A)\cdot P(A)=\frac{128}{625}}\)
B-uszkodzenie dwóch obrabiarek
\(\displaystyle{ P(B)= {5 \choose 2}\cdot P(A')\cdot P(A')\cdot P(A)\cdot P(A)\cdot P(A)=\frac{128}{625}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
prawdopodobieństwo uszkodzenia obrabiarek
Mógłbyś uzasadnić swoje rozumowanie? Bo mam niejasne wrażenie, że obliczyłeś prawdopodobieństwo zdarzenia, które polega na tym, że dwie ustalone obrabiarki się popsuły.
Aha, oczywiście tutaj milcząco zakładamy, że obrabiarki psują się niezależnie.
Aha, oczywiście tutaj milcząco zakładamy, że obrabiarki psują się niezależnie.