oblicz prawdopodobieństwo podanych zdarzeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
południowalolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 23 razy

oblicz prawdopodobieństwo podanych zdarzeń

Post autor: południowalolka »

Wiadmo, że \(\displaystyle{ P(A \cap B')=P(B \cap A')}\) oraz \(\displaystyle{ P(A \cup B)=0,75}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=0,25}\). Oblicz \(\displaystyle{ P(B), P(A-B)}\).
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

oblicz prawdopodobieństwo podanych zdarzeń

Post autor: Szemek »

wskazówki:
\(\displaystyle{ A\cap B' = A - B \\
B\cap A' = B - A \\
(B\cap A') \cup (A\cap B) = B \\
(B\cap A') \cap (A\cap B) = \varnothing}\)
ODPOWIEDZ