Witam
Mam do rozwiązania zadanie związane z rachunkiem prawdopodobieństwa. Oto one:
Rzucono 2 razy kostką sześcienną do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że 2 razy wypadła
parzysta liczba oczek lub suma oczek na obu kostkach wyniosła 8.
Za każdą pomoc bedę bardzo wdzięczny.
Rachunek Prawdopodobieństwa
Rachunek Prawdopodobieństwa
Ilość wszystkich kombinacji: \(\displaystyle{ 6 ^{2}}\)
Ilość rzutów, kiedy 2 razy wypada liczba parzysta: \(\displaystyle{ 3\cdot 3}\)
Ilość rzutów, w których suma oczek równa 8 (z pominięciem sytuacji, kiedy na obu kostkach jest liczba parzysta): 2
Czyli prawdopodobieństwo wynosi: \(\displaystyle{ \frac{11}{36}}\)
O ile się nigdzie nie pomyliłam
Ilość rzutów, kiedy 2 razy wypada liczba parzysta: \(\displaystyle{ 3\cdot 3}\)
Ilość rzutów, w których suma oczek równa 8 (z pominięciem sytuacji, kiedy na obu kostkach jest liczba parzysta): 2
Czyli prawdopodobieństwo wynosi: \(\displaystyle{ \frac{11}{36}}\)
O ile się nigdzie nie pomyliłam