Zachodzenie zdarzeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Zachodzenie zdarzeń

Post autor: mmoonniiaa »

Niech A, B, C będą dowolnymi zdarzeniami. Zapisać wyrażenie reprezentujące zdarzenie polegające na tym, że spośród zdarzeń A, B, C:
a) zachodzi tylko zdarzenie A;
b) zachodzą zdarzenia A i B;
c) zachodzą wszystkie trzy zdarzenia;
d) zachodzi przynajmniej jedno;
e) zachodzi dokładnie jedno;
f) nie zachodzi ani jedno.

Proszę o naprowadzenie mnie na dobry tok myślenia.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Zachodzenie zdarzeń

Post autor: soku11 »

Niech D - zdarzenie koncowe:
a) \(\displaystyle{ D=A\cap B'\cap C'}\)
b) \(\displaystyle{ D=A\cap B\cap C'}\)
c) \(\displaystyle{ D=A\cap B\cap C}\)
d) \(\displaystyle{ D=A\cup B\cup C}\)
e) \(\displaystyle{ D=(A\cap B'\cap C')\cup(A'\cap B\cap C')\cup(A'\cap B'\cap C)}\)
f) \(\displaystyle{ D=A'\cap B'\cap C'}\)

Pozdrawiam.
xdkuba111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 11 paź 2016, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: DG
Podziękował: 1 raz

Zachodzenie zdarzeń

Post autor: xdkuba111 »

Czy jest możliwość napisania w podpunkcie a) ,że D=A?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Re: Zachodzenie zdarzeń

Post autor: kropka+ »

Nie, musisz wykluczyć, że jedno lub oba pozostałe zachodzą.
ODPOWIEDZ