Losujemy liczby od 1 do 9

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Adamusos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 3 sty 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Niewiem Sam
Podziękował: 27 razy

Losujemy liczby od 1 do 9

Post autor: Adamusos »

Z liczb od 1 do 9 losujemy jedna liczbe. Zwracamy ja i losujemy po raz drugi. Oblicz prawdopodobienstwo, ze :

a) roznica wylosowanych liczb jest liczba parzysta
b) wartosc bezwzgledna wylosowanych liczb jest >1
Brzytwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 221 razy

Losujemy liczby od 1 do 9

Post autor: Brzytwa »

1) Muszą to być 2 liczby parzyste albo 2 liczby nieparzyste. Zatem prawdopodobieństwo tego zdarzenia jest równe \(\displaystyle{ (\frac{4}{9})^{2}+(\frac{5}{9})^{2}=\frac{41}{81}}\).

2) Dla pierwszej wylosowanej jedynki lub dziewiątki jest 7 liczb spełniających nierówność, a dla pozotsałych 6. Zatem prawdopodobieństwo, że ta nierówność zajdzie jest równe \(\displaystyle{ \frac{2}{9} \cdot \frac{7}{9} +\frac{7}{9} \cdot \frac{6}{9}=\frac{56}{81}}\).
ODPOWIEDZ