cześć,
nie bardzo wiem jak rozwiązać takie o to zadanie..
W pewnej partii piłek 4% piłek jest wadliwych. Pięć razy losujemy ze zwracaniem jedną
piłkę i badamy jej jakość. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że:
a) za każdym razem wylosujemy piłkę dobrą,
b) co najmniej raz wylosujemy piłkę wadliwą?
dziękuje.
Losowanie - Schemat Bernoulliego
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Losowanie - Schemat Bernoulliego
a)
\(\displaystyle{ {5 \choose 5}0,96^5 \cdot 0,04^0=...}\)
b)
A -co najmniej jedna wadliwa,
A' - ani razu wadliwa (tzn. wszystkie dobre)
\(\displaystyle{ p(A)=1-p(A')=1- {5 \choose 5}0,96^5 \cdot 0,04^0=...}\)
\(\displaystyle{ {5 \choose 5}0,96^5 \cdot 0,04^0=...}\)
b)
A -co najmniej jedna wadliwa,
A' - ani razu wadliwa (tzn. wszystkie dobre)
\(\displaystyle{ p(A)=1-p(A')=1- {5 \choose 5}0,96^5 \cdot 0,04^0=...}\)