Rzut kostkami.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mea
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 12 lis 2008, o 18:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pustynia
Podziękował: 23 razy

Rzut kostkami.

Post autor: mea »

przedstawiam kolejne zadanie, które sprawia mi trudność. przyznam się słaba jestem z tego działu;/

Rzucamy dwiema kostkami do gry. Co jest bardziej prawdopodobne: to, że wyniki na obu kostkach różnią się o trzy oczka, czy to, że są takie same?
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

Rzut kostkami.

Post autor: Gacuteek »

są jednakowo prawdopodobne
\(\displaystyle{ P= \frac{6}{36}}\)
mea
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 12 lis 2008, o 18:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pustynia
Podziękował: 23 razy

Rzut kostkami.

Post autor: mea »

A możesz przedstawić jak do tego doszedłeś?
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

Rzut kostkami.

Post autor: Gacuteek »

takie same:
(1,1),(2,2),(3,3),(4,4),(5,5),(6,6)=6
roznia sie o 3 oczka:
(1,4),(4,1),(2,5),(5,2),(3,6),(6,3)=6
ilosc mozliwych zdarzen:
\(\displaystyle{ 6 ^{2}=36}\)
mea
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 12 lis 2008, o 18:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pustynia
Podziękował: 23 razy

Rzut kostkami.

Post autor: mea »

na prawdę bardzo dziękuje;)
ODPOWIEDZ