Prawdopodobieństwo trafienia do tarczy
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 wrz 2008, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z miasta
- Podziękował: 147 razy
Prawdopodobieństwo trafienia do tarczy
Prawdopodobieństwo co najmniej jednego trafienia do tarczy przy trzech strzałach jest równe \(\displaystyle{ 0,875}\). Jakie jest prawdopodobieństwo trafienia do tarczy przy jednym strzale?
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 2 paź 2008, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kalisz
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 2 razy
Prawdopodobieństwo trafienia do tarczy
jezeli za "x" oznaczymy zdarzenie "trafia w tarcze" to zdarzenie ze ani razu nie trafi w tarcze przy 3 strzalach wyglada tak : \(\displaystyle{ (1-x)(1-x)(1-x) = \ (1-x)^{3}}\)
Jest tez rowne 1 - 0,875 czyli po prostu 0,125
wystarczy porownac te 2 wartosci
\(\displaystyle{ (1-x)^{3} \ = 0,125}\)
\(\displaystyle{ (1-x)^{3} \ = \ 0,5^{3}}\)
czyli x (prawdopodobienstwo trafienia przy 1strzale) = 0,5 co na zdrowy rozsadek zgadaloby sie albo trafiasz, albo nie
Jest tez rowne 1 - 0,875 czyli po prostu 0,125
wystarczy porownac te 2 wartosci
\(\displaystyle{ (1-x)^{3} \ = 0,125}\)
\(\displaystyle{ (1-x)^{3} \ = \ 0,5^{3}}\)
czyli x (prawdopodobienstwo trafienia przy 1strzale) = 0,5 co na zdrowy rozsadek zgadaloby sie albo trafiasz, albo nie