Loteria fantowa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
HardCore
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 lut 2009, o 15:57
Płeć: Mężczyzna

Loteria fantowa

Post autor: HardCore »

Wśród n losów loterii fantowej jest 6 losów wygrywających. Jaka, co najwyżej może być, liczba losów, aby prawdopodobieństwo, że kupując dwa losy kupimy oba wygrywające, było większe od 1/5
Mi się wydaje że tu trzeba użyć kombinacji ale nie wiem co z tym żeby było większe od 1/5...PomocY
Ostatnio zmieniony 2 mar 2009, o 00:54 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jeden wyraz na nazwę tematu to zdecydowanie za mało. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Loteria fantowa

Post autor: JankoS »

\(\displaystyle{ \frac{6}{n} \cdot \frac{5}{n-1}>\frac{1}{5}, \ n \in N.}\)
lorakesz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 669
Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 198 razy

Loteria fantowa

Post autor: lorakesz »

HardCore pisze:Mi się wydaje że tu trzeba użyć kombinacji ale nie wiem co z tym żeby było większe od 1/5.
\(\displaystyle{ \frac{{6\choose 2}}{{n\choose 2}}>\frac{1}{5}}\)
I wychodzi to co kolega wyżej napisał.
HardCore
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 lut 2009, o 15:57
Płeć: Mężczyzna

Loteria fantowa

Post autor: HardCore »

Acha Dzięki Wam
ODPOWIEDZ