prawdopodobieństwo przekazania plotki

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
justyna0811
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 2 lis 2007, o 17:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

prawdopodobieństwo przekazania plotki

Post autor: justyna0811 »

We wsi zamieszkanej przez 50 osob pewna osoba przekaza la plotk, e dru-
giej osobie, która następnie przekazała ją losowo jednej z osób z tej wsi,
itd. W każdym kroku osoba wysłuchująca plotki jest wybierana losowo.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że plotka zostanie przekazana 8 razy
bez natrafienia na osobę, która już ją słyszała?

Prawdopodobieństwo i kombinatoryka to nie jest to samo.
lorakesz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 669
Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 198 razy

prawdopodobieństwo przekazania plotki

Post autor: lorakesz »

Jeśli nie wiemy kto był pierwszą osobą to wyglądać to będzie chyba tak:
Wszystkich możliwości przekazania 8 krotnego plotki mamy: \(\displaystyle{ 50\cdot \bar{V}^8_{49}}\)
W przekazywaniu plotki bierze udział 9 osób, pierwszą można wybrać na 50 sposobów, a każdą następną na 49(bo nie można przekazać plotki sobie samemu).
Wszystkich sprzyjających zdarzeń jest: \(\displaystyle{ V^9_{50}}\)
\(\displaystyle{ p=\frac{V^9_{50}}{50\cdot \bar{V}^8_{49}} \approx 0,5472}\)
ODPOWIEDZ